Pojam izlaska iz ormara(eng. coming out) cjeloživotni je i dugotrajni proces razvoja pozitivnog homoseksualnog, biseksualnog i transseksualnog identiteta te ostalih različitih seksualnih i rodnih identiteta. Kao što je već spomenuto, coming out je često dugotrajan i vrlo težak proces prepun unutarnjih konflikta kod LGBTQ+ osoba koje odrastaju u izrazito diskriminirajućim i antihomoseksualnim sredinama. Coming out najprije uključuje samoprihvaćanje vlastite seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i realiziranje da je vrijeme za priznavanje osjećaja koji LGBTQ+ osoba osjeća već dulje vrijeme. Samospoznaja je ključna prije nego što se coming out učini bliskim osobama i unutar šire socijalne sredine. Iz tog razloga LGBTQ+ osobe se suočavaju sa vlastitim negativnim stereotipima i vlastitim unutranjim osjećajima homofobije/transfobije koje su stekli odrastajući u homofobnoj i transfobnoj sredini.
Tijekom mjeseca u kojem se slavi ponos, važno je imati na umu koliko nametnuti stres može utjecati na ljude, pogotovo na LGBTIQ osobe.

Zašto je izlazak iz ormara bitan

LGBTQ+ osobe motivirane su učiniti coming out svojim bližnjima zato što žele biti ono što istinski jesu u kontaktu s drugim ljudima, ne žele se skrivati i ne žele potiskivati svoje osjećaje. Žele osjećati povezanost i bliskost sa osobama do kojih im je stalo. Coming out omogućava LGBTQ+ osobama da se osjećaju cjelovitima i potpunima u svojoj socijalnoj mreži, te da stvore autentičnost vlastitog identiteta ta nadiđu internalizirano homofobiju i transfobiju. U drugu ruku, LGBTQ+ osobe strahuju učiniti coming out svojim prijateljima i obitelji zbog različitih razloga. Naše društvo generalizira i pretpostavlja da su svi heteroseksualni i cisrodni, te to čak čine i stručnjaci u području mentalnog zdravlja. Zbog toga LGBTQ+ osobe moraju biti oprezne i kontinuirano odlučivati kada i kome će razotkriti svoju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Faze coming outa

Još 1979. godine klinička psihologinja i seksualna terapeutkinja Viviane Cass razvila je Cassovu teoriju- model koji opisuje razvojni proces kroz koji prolaze, kako razmišljaju LGBTQ+ osobe dok stječu svoj identitet i dok ga otkrivaju. Ovaj model jedan je od najpoznatijih i najprihvaćenijih modela kojim se opisuje proces coming out-a. Unatoč uspostavljenom modelu proces coming outa je individualan i razlikuje se od osobe do osobe.

FAZA 1: Zbunjenost identiteta

Faza koju obilježava pitanje tko sam ja? Općenito, ljudi asociraju svoj identitet s rodno usklađenom većinom. Međutim, dok se pokušavaju uklopiti u standarde društva, identitet dolazi u pitanje putem misli, emocija, fizičkih reakcija i drugih iskustava te LGBTQ+ osobe mogu poricati vlastite osjećaje i nastaviti se gledati kao pripadnike većinske populacije.

FAZA 2: Usporedba identiteta

U ovoj fazi osoba može pronaći objašnjenje za osjećaje koje posjeduje i doživljava. Osjećaji izoliranosti i otuđivanja česti su i obilježavaju ovu fazu. LGBTQ+ osoba se može zapitati: Je li ovo samo faza? Možda ja doista jesam gay/trans/nebinarna osoba? Je li ovo samo privremena ili trajna situacija?

FAZA 3: Tolerancija identiteta

U ovoj fazi, osoba može početi prihvaćati samu sebe te se identificirati kao gej, lezbijka, biseksualna ili transrodna. Neke LGBTIQ+ osobe u ovoj fazi mogu prihvatiti neke dijelove sebe povezane sa seksualnom orijentacijom i/ili rodnim identitetom, na primjer s time da je osoba lezbijka, ali ne i u potpunosti prihvatiti ovu činjenicu o sebi U ovoj fazi za LGBTIQ+ osobe uobičajeno je da traže gej/lezbijsku/biseksualnu/transrodnu/ zajednicu ili društvene skupine kao način da istražuju ili doživljavaju identifikaciju s ostalim osobama istospolne seksualne orijentacije kao vid podrške.

FAZA 4: Prihvaćanje identiteta

U ovoj fazi osoba se počinje prihvaćati, umjesto da samo tolerira vlastiti seksualni i/ili rodni identitet. Počinju stvarati prijateljstva s drugim gejevima, lezbijkama, biseksualnim, transrodnim osobama. Počinju shvaćati da bivanje lezbijkom ili biseksualkom jest nešto što im je prihvatljivo te da će njihov život unatoč njihovoj seksualnoj orijentaciji biti sretan i ispunjavajući . U ovoj fazi LGBTQ+ osobe obično čine Coming out prema manjem broju bliskih osoba kojima vjeruju.

FAZA 5: Ponos zbog identiteta

LGBTIQ+ osobe koje se nalaze u ovoj fazi osjećaju ponos zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta te osjećaju ugodu stupanja u interakcije unutar LGBTIQ+ zajednice. Nastavljaju se outati svojoj okolini tako da javno obznanjuju svoju seksualnu orijentaciju i/ili rodni identitet. U ovoj je fazi također uobičajeno da LGBTIQ+ osoba osjeća ljutnju i bijes zato što ne postoje zakonska i društvena prava za LGBTIQ+ osobe koja uživa većinska heteroseksualna i cisrodna populacija.

FAZA 6: Sinteza identiteta

Dok ponos identiteta uspostavlja dihotomiju između LGBTQIA+ zajednice i heteroseksualne zajednice, sinteza identiteta razbija tu dihotomiju i omogućuje pojedincima da prihvate, poštuju i podržavaju cisgender osobe koji odišu istom energijom prema gay zajednici.

Agon

Važnost, rizici i strahovi procesa cominga outa

Coming out doprinosi tome da LGBTIQ+ osobe žive život na autentičan način kao cjelovite osobe te da izbjegavaju dvostruki život. Umanjuje strah od namjernog ili prisilnog outanja te skrivanja vlastitog identiteta da netko ne bi otkrio ili saznao pravi seksualni i/ili rodni identitet osobe. Omogućava veće samopouzdanje kroz osnaživanje i veću samosvijest. Osoba koja je učinila coming out može biti model za ostale, neovisno o svojoj životnoj dobi. Među najveće rizike coming out procesa ubraja se strah od odbijanja i napuštanja najbližih osoba. Tu je i rizik od različitih oblika nasilja (emocionalno, fizičko, ekonomsko, seksualno) i zlostavljanja. Osobe strahuju od prisilnog i namjernog outanja te ogovaranja, te od toga da ne budu negativno diskriminirane po akademskom uspjehu u školi i/ili na fakultetu zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnih identiteta. Ono što treba držati na umu je da u vrijeme velikih društvenih migracija valja razumjeti da je u nekim zemljama diskriminacija zbog seksualne orijentacije još uvijek nažalost legalna. Stoga su potpora, razumijevanje i aktivizam bitni i ključni u procesu izlaska iz ormara bilo koje LGBTQ+ osobe.