Seksualnost u tinejdžera jest poprilično kompleksna i šarolika tema, ali sve u svemu ključna tema u njihovom mentalnom i tjelesnom razvoju. Seksualnost u tinejdžera u direktnom smislu odnosi se na seksualne misli, osjećaje, privlačnosti, ponašanja i identitete koje adolescenti doživljavaju tijekom tinejdžerskih godina. Obuhvaća različite aspekte, uključujući: seksualnu orijentaciju, rodni identitet, romantične i seksualne odnose te seksualne želje.

Kako se razvija seksualnost u tinejdžera

Seksualna orijentacija u adolescenata odnosi se na trajni uzorak emocionalne, romantične i/ ili seksualne privlačnosti prema osobama istog, suprotnog ili nijednog spola. Tinejdžeri se mogu identificirati kao heteroseksualni, biseksualni, panseksualni ili s drugim različitim seksualnim orijentacijama. U svom izražavanju kroz seksualnost mogu se suočiti sa raznim izazovima. Stavovi i predrasude društva prema različitim seksualnim orijentacijama mogu rezultirati stigmom, diskriminacijom i marginalizacijom. Tinejdžeri mogu biti suočeni s vršnjačkim nasiljem, zlostavljanjem ili isključivanjem na temelju svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, što može izazvati negativne emocionalne i psihološke posljedice. Takva iskustva mogu negativno utjecati na njihovo blagostanje, samopoštovanje i opće mentalno zdravlje. Adolescencija može biti rizično razdoblje za tinejdžere koji imaju poteškoće u razumijevanju, prihvaćanju ili izražavanju svoje seksualnosti. Oni mogu biti podložni depresiji, anksioznosti, poteškoćama s samopoštovanjem, samoozljeđivanju ili suicidalnim mislima koje proizlaze iz unutarnjih sukoba, društvene izolacije ili nedostatka podrške.

Tinejdžeri često istražuju svoju seksualnost tijekom adolescencije kako bi razumjeli i razvili svoje seksualne interese i želje. To može uključivati istraživanje sebe, privlačnost prema drugima te učenje o vlastitim granicama i preferencijama. U vrijeme adolescencije se uključuju u intimne odnose i romantične veze. Ti odnosi mogu varirati od neobaveznih izlazaka do ozbiljnijih veza, te mogu rezultirati u tjelesnoj intimnosti i seksualnim odnosima. Adolescencija je vrlo važno razdoblje za oblikovanje seksualnog identiteta mladih ljudi. Tinejdžeri mogu često tijekom tog razdoblja postavljati pitanja i nastojati razumjeti vlastitu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Rodni identitet se odnosi na unutarnji osjećaj spola koji se može ne mora podudarati sa spolom koji je dodijeljen po rođenju. Proces razumijevanja sebe može uključivati introspekciju, samoprihvaćanje i u nekim slučajevima otkrivanje drugima. Razdoblje tinejdžerskih godina generalno je zbunjujuće i teško za adolescente, stoga u tom razdoblju prilagodbe treba biti posebno osjetljiv prema njihovim mišljenjima i osjećajima, dopustiti im da sami definiraju svoj identitet i pružiti im prostor da podijele svoje iskustvo.

Razdoblje tinejdžerskih godina generalno je zbunjujuće i teško za adolescente, stoga u tom razdoblju prilagodbe treba biti posebno osjetljiv prema njihovim mišljenjima i osjećajima, dopustiti im da sami definiraju svoj identitet i pružiti im prostor da podijele svoje iskustvo.

Kako pristupiti temama o seksualnosti sa tinejdžerima

U razgovorima o temama seksualnosti sa tinejdžerima posebno je bitno biti informiran o najnovijim informacijama o seksualnom obrazovanju, zdravim odnosima i prevenciji HIV-a, spolno prenosivih bolesti i trudnoće. Nedovoljna ili ograničena seksualna edukacija može ostaviti tinejdžere nespremnima za donošenje informiranih odluka o svom seksualnom zdravlju, odnosima i pristanku. Nedostatak znanja o sigurnim seksualnim praksama, kontracepciji i spolno prenosivim infekcijama (SPI) može povećati rizik neplaniranih trudnoća i spolno prenosivih bolesti. Stoga je krucijalno voditi česte razgovore koji su opušteni i otvoreni. Bitno je izbjegavati pretjerano reagiranje ili osuđivanje mišljenja i pitanja vašeg tinejdžera, stoga slušajte njihove brige i pokažite poštovanje prema njihovim stavovima. Razgovor sa tinejdžerima o temama seksualnosti može im pomoći da donose informirane i odgovorne odluke, ali i da se osjećaju prihvaćeno i shvaćeno. Također može ojačati vezu između roditelja i tinejdžera i stvoriti sigurnu i otvorenu okolinu u kojoj će mlada osoba odrastati i prosperirati.

Lucija Šimić Preddiplomski studij psihologije Sveučilište u Rijeci

Izvori: Sexuality education: ecosystem that prepares teenagers for adult life (unesco.org) Sexuality Education for Children and Adolescents | Pediatrics | American Academy of Pediatrics (aap.org) Talking to children and young people about relationships, sex and sexuality – Better Health Channel